Foto: Getty Images
03.10.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Har man sagt A, må man også sige B

En større gruppe kabinemedarbejdere havde accepteret en væsentlig vilkårsændring i deres ansættelse, og derfor kunne de ikke samtidig få rettigheder som opsagte medarbejde. Det er kendsgerningen efter en faglig voldgift.

Coronakrise kostede mange opsigelser

Under udbruddet af COVID-19 i 2020 måtte en virksomhed opsige flere tusinde medarbejdere, da produktionen var nedlukket på grund af pandemien. Iblandt mange opsagte medarbejdere opsagde virksomheden omkring 700 kabinemedarbejdere ud af en samlet stab på i alt 1.300.

Opsigelsen af de mange kabinemedarbejdere betød, at virksomheden havde for mange kabinechefer. Virksomheden varslede derfor en væsentlig vilkårsændring over for 110 kabinechefer. Vilkårsændringen betød, at de ikke længere skulle fungere som kabinechefer, men som almindelige kabinemedarbejdere, og at de gik 5.000 kr. om måneden ned i løn.

Alle 110 medarbejderne accepterede vilkårsændringen.

Lov om midlertidig arbejdsfordeling

To måneder senere blev loven om midlertidig arbejdsfordeling vedtaget. Da virksomheden fortsat var ekstremt hårdt ramt af krisen, varslede de alle medarbejderne på arbejdsfordeling, herunder også de 110 kabinechefer.

Arbejdsfordelingen betød, at medarbejderne skulle arbejde på nedsat tid med tilsvarende lønreduktion, og at medarbejderne ville modtage supplerende forhøjede dagpenge for de timer, hvor de ikke arbejdede.

Ifølge loven kunne opsagte medarbejdere godt deltage i arbejdsfordelingen, men de skulle have fuld løn i perioden.

De 110 kabinechefer mente, at de var opsagte som følge af den væsentlige stillingsændring. Derfor gjorde de nu gældende, at de – i stedet for delvis løn – skulle have fuld løn fra virksomheden.

Medarbejderens valg er afgørende

Dommeren udtalte først og fremmest, at det afgørende for, om en medarbejder som følge af en væsentlig vilkårsændring kan betragte sig som opsagt, er, om medarbejderen accepterer vilkårsændringen eller ej.

Dommeren udtalte, at en medarbejder, der får varsel om en væsentlig stillingsændring, kan gøre krav på de rettigheder, der gælder for en opsagt medarbejder, hvis medarbejderen vælger at fratræde. Hvis medarbejderen derimod vælger at fortsætte i stillingen på de nye vilkår, vil vedkommende ikke kunne gøre krav på de rettigheder, der følger af at være opsagt.

Har man sagt A, må man også sige B

Dernæst slog voldgiften fast, at alle medarbejderne i den konkrete sag havde accepteret vilkårsændringen, og derfor var de ikke opsagte. Medarbejderne kunne derfor godt indgå i arbejdsfordelingen med delvis løn, og virksomheden blev frifundet.

DI førte sagen for virksomheden.

Nyheden er baseret på faglig voldgift kendelse af 24. september 2023 i sag nr. FV 2022-1184.

DI's råd

Sagen viser, at medarbejdere, der accepterer at fortsætte i stillingen på nye vilkår, ikke samtidig kan kræve rettigheder som opsagte medarbejdere. Medarbejdere kan kun få rettigheder som opsagt, hvis de ikke har accepteret en væsentlig vilkårsændring.

Læs mere om Ændring af ansættelsesvilkår - Rådgivning og skabelon - klik her - DI (danskindustri.dk)

Skabeloner

Ændring af ansættelsesvilkår - tillæg til ansættelseskontrakt

Hent

DI's Opsigelsesberegner

Start

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.