Foto: Colourbox
23.10.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Snart træder regler om overdragelse af orlov til nærtstående og sociale forældre i kraft

Det bliver snart muligt for soloforældre at overdrage orlov til et nærtstående familiemedlem og for retlige forældre at overdrage orlov til sociale forældre. Reglerne gælder for børn født eller modtaget den 1. januar 2024 eller senere.

Overdragelse af orlov for en soloforælder

Formålet med de kommende regler for soloforældre er, at de giver soloforælderen muligheden for at dele orloven med et nærtstående familiemedlem og dermed blive aflastet i den første tid sammen med barnet.

En soloforælder har ret til 46 ugers orlov med barselsdagpenge efter fødslen.

På baggrund af ovenstående får en soloforælder til børn født eller modtaget 1. januar 2024 eller senere ret til at overføre en del af deres orlov til et nærtstående familiemedlem. Et nærtstående familiemedlem er forælderens forældre eller søskende over 18 eller den afdøde forældres forældre eller søskende over 18.  

Eksempler på en soloforælder:

  • En forælder, hvor den anden forælder er død
  • En enlig mor, der har fået barn ved hjælp af fertilitetsbehandling
  • En eneadoptant
  • Enlig far, der har fået barn ved hjælp af en udenlandsk surrogatmor

Overdragelse af orlov til sociale forældre

Formålet med de kommende regler om overdragelse af orlov til sociale forældre er at imødekomme, at familier i dag kommer i mange forskellige konstellationer, hvilket den gamle barselslov ikke tog højde for. Med de kommende regler vil familier med flere tiltænkte forældre få mulighed for at dele orloven mellem fire forældre i alt. To retlige forældre og to sociale forældre.

På baggrund heraf får de to retlige forældre til børn født eller modtaget 1. januar 2024 eller senere ret til at overføre den ikke-øremærkede orlov til sociale forældre.

En social forælder er:

  • Den retlige forælders ægtefælle eller samlever, der er tiltænkt en forældrelignende relation til barnet
  • En kendt donor, der er tiltænkt en forældrelignende relation til barnet, og
  • En kendt donors ægtefælle eller samlevende, der er tiltænkt en forældrelignende relation til barnet.

Løn til nærtstående familiemedlemmer og sociale forældre

I er som virksomhed ikke forpligtede til at betale løn under orlov til nærtstående familiemedlemmer eller sociale forældre, medmindre I har givet ret hertil i en personalehåndbog, barselspolitik eller lignende.

Der er på nuværende tidspunkt ikke ret til løn under orlov til nærtstående familiemedlemmer og sociale forældre på DI’s overenskomster.

Hvis I overvejer at give løn til de to nye persongrupper, skal I være opmærksomme på, at der på nuværende tidspunkt ikke vil være ret til refusion fra Industriens Barselsfond.

DI arbejder i øvrigt på at få opdateret vores skabelon til en barselspolitik, så der er mulighed for at tage højde for de nye regler om nærtstående familiemedlemmer og sociale forældre.

Mere information

Du kan læse mere om reglerne om nærtstående familiemedlemmer og sociale forældre på I dybden med graviditets-, barsels- og forældreorlov - DI (danskindustri.dk).

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.