Foto: Colourbox
10.10.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Virksomhedens vurdering af løn var i orden

Forbundet havde ikke været passive, selv om der gik 2,5 år uden aktivitet i sagen. Derimod mente dommeren i en faglig voldgift ikke, at forbundet havde vist, at ledelsens vurdering af en gruppe medarbejderes løn var åbenbart forkert. Derfor fik forbundet ikke medhold i, at medarbejderne skulle stige i løn.

Kompliceret lønsystem

Virksomheden har i flere af deres overenskomster et kompliceret lønsystem, hvor hver eneste stilling skal vurderes på 10-11 parametre, hvorefter medarbejderne ud fra vurderingen bliver tildelt et antal point. Disse samlede point afgør, hvilken lønklasse medarbejderen skal aflønnes efter. Serviceagenter, der blandt andet hjælper med check-in i lufthavnen, var vurderet til at få i alt 353 point og lå dermed i lønklasse 3.

Forbundet var ikke enig i vurdering

Ifølge forbundet havde virksomheden vurderet serviceagenterne for lavt på i alt fire parametre. Hvis forbundet fik medhold i alle deres indsigelser, ville medarbejderne stige til en højere lønklasse. Overenskomsten gav udtrykkelig forbundet ret til at rejse indsigelse mod vurderingen fagretligt. Det var dog første gang nogensinde, at en faglig voldgift skulle tage stilling til en indsigelse af denne karakter fra et forbund.

Ikke passivitet

Først behandlede voldgiften, om forbundet havde været passive, da der gik 2,5 år fra lokalforhandlingen på virksomheden til begæring af mæglingsmøde over for DI. På grund af de konkrete omstændigheder – at der var afholdt et generelt møde om stillingsvurderinger på virksomheden i 2020, og at forbundet generelt havde haft travlt med meget andet på grund af coronapandemien – mente dommeren dog ikke, at forbundet havde været (for) passive.

Sikkert grundlag for at vurdering var forkert?

Dernæst vurderede dommeren, hvad der generelt skulle til, for hun ville tilsidesætte ledelsens vurdering af stillingen. Her understregede hun, i overensstemmelse med virksomhedens opfattelse, at ledelsens vurdering kun skulle tilsidesættes, hvis der foreligger et sikkert grundlag for at anse ledelsens vurdering for at være forkert. Forbundet skulle altså bevise, at virksomheden havde skønnet åbenbart forkert, da de vurderede stillingen.

Herefter gik dommeren dog skønnet på de enkelte parametre relativt grundigt efter, men hun konkluderede, at der enten ikke var grundlag eller ikke fuldt tilstrækkeligt grundlag for, at virksomhedens skøn havde været forkert.

Virksomheden blev derfor frifundet for alle forbundets påstande om ændring af stillingsvurderingen.

DI førte sagen for virksomheden.

Nyheden er baseret på kendelse i faglig voldgift af 14. september 2023 i FV2022-1201.

DI's råd

Når en virksomhed udøver et skøn, vil udgangspunktet være, at en faglig voldgift kun vil tilsidesætte det skøn, hvis det er åbenbart forkert. Det var også tilfældet her, hvor virksomheden havde vurderet en stilling ud fra en række parametre.

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.