Foto: Colourbox
07.11.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Husk at aftale overførsel af ferie inden nytår

31. december 2023 er sidste frist for at indgå aftaler med medarbejderne om overførsel af ferie ud over 4 uger.

I ferieåret 2022/2023, der løb fra den 1. september 2022 til den 31. august 2023, optjente medarbejderne 5 ugers ferie, som de skal afholde inden ferieafholdelsesperiodens udløb den 31. december 2023.

4 ud af de 5 ugers ferie skal holdes, men den sidste ferieuge – og evt. ferie overført fra tidligere ferieår – kan overføres til næste ferieafholdelsesperiode.

Hverken I eller medarbejderne har krav på at overføre ferie, og overførsel af ferie kræver dermed altid en aftale mellem jer og medarbejderne.

Aftaler om overførsel af ferie skal være indgået senest den 31. december 2023.

Regler for akkumulering af overført ferie

Overført ferie fra tidligere ferieår indgår i opgørelsen af det 4 ferieuger, der skal afholdes. Det betyder i praksis, at der det første år, hvor en medarbejder overfører ferie, kan medarbejderen overføre 1 uges ferie, og det efterfølgende ferieår har medarbejderen derved 6 ugers ferie, og der kan derfor overføres 2 ugers ferie osv. På den måde kan medarbejderen efter ferieloven akkumulere overført ferie.

I ferieloven er der ingen begrænsning for, hvor længe medarbejderen kan fortsætte med at overføre ferie.

I de fleste overenskomster er der dog en begrænsning, således at medarbejderen maksimalt kan overføre 10 feriedage. I nogle overenskomster er det yderligere aftalt, at al overført ferie og ny ferie skal afholdes senest i anden ferieafholdelsesperiode, efter at den første overførsel er aftalt overført. Endelig kan der i enkelte kollektive overenskomster være aftalt, at ferie ikke kan overføres.

Husk at indmelde ferieoverførsel

Når I aftaler overførsel af ferie med medarbejder, der holder ferie med feriegodtgørelse, skal I huske at meddele Feriekonto/Feriepengeinfo, at ferien er overført.

Hvis I ikke aftaler med medarbejderen, at deres ferie ud over 4 uger skal overføres, skal ferie ud over 4 uger udbetales til medarbejderen efter ferieafholdelsesperiodens afslutning og senest 31. marts året efter.

Skriftlig aftale

Aftaler om overførsel af ferie kræver skriftlig aftale. I kan med fordel bruge DI’s skabelon for ferieoverførsel: DI DOCS - Skabelon til ferieoverførsel - DI (danskindustri.dk). Den kan bruges for såvel medarbejdere, som er uden for overenskomst, som dækket af overenskomst.

Skabelonens tekst kan vælges på enten dansk eller engelsk.

Skabeloner

Ferieoverførsel

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.