Foto: Colourbox
07.11.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Okay ikke at indkalde intern ansøger til jobsamtale

En medarbejder klagede over forskelsbehandling på grund af etnisk oprindelse, fordi han ikke blev indkaldt til en jobsamtale som intern ansøger til en stilling i virksomheden. Ligebehandlingsnævnet fandt dog ikke noget, der tydede på, at mandens etniske oprindelse havde haft nogen betydning for, at han ikke kom til samtale.

Søgte stilling som intern ansøger

I slutningen af 2021 søgte virksomheden en medarbejder til rådgivning om forebyggelse af ekstremisme. Ansøgningsfristen var 5. december 2021. Inden ansøgningsfristen tog en allerede ansat medarbejder kontakt til en specialkonsulent, som var med i ansættelsesudvalget, om stillingen.

Specialkonsulenten opfordrede medarbejderen til at søge stillingen som intern ansøger, hvilket han gjorde 2. december 2021.

Ifølge virksomhedens retningslinjer skulle interne ansøgere som udgangspunkt indkaldes til jobsamtale, medmindre der var et procentvist stort antal interne ansøgere, eller hvis en intern ansøger ikke havde de relevante faglige kvalifikationer til en konkret stilling.

Fik mundtligt afslag og klagede til Ligebehandlingsnævnet

Medarbejderen modtog et mundtligt afslag på ansøgningen. Det var han ikke tilfreds med, og han klagede til virksomheden, som svarede ham, at de primært havde lagt vægt på, at han ud fra en helhedsvurdering af blandt andet kvalifikationer og erfaring ikke var den bedst kvalificerede ansøger.

Virksomheden lagde yderligere vægt på, at medarbejderen var blevet behandlet korrekt i overensstemmelse med deres retningslinjer for ansættelsesprocesser, og at han som intern ansøger var blevet orienteret om, at han ikke vil blive tilbudt stillingen, inden der blev afholdt jobsamtaler med andre ansøgere. 

Medarbejderen var ikke tilfreds med svaret fra virksomheden, og han klagede til Ligebehandlingsnævnet over, at han var blevet forskelsbehandlet grundet sin etniske oprindelse. Medarbejderen mente desuden, at virksomheden havde fraveget sine interne retningslinjer ved ikke at indkalde ham til samtale, idet der, ifølge medarbejderen, ikke var mange ansøgere, og han var fuldt kvalificeret til stillingen.

Ligebehandlingsnævnets afgørelse

Ved forskelsbehandling forstås enhver direkte eller indirekte forskelsbehandling på grund af etnisk eller national oprindelse.

Der foreligger direkte forskelsbehandling, når en person på grund af etnisk eller national oprindelse behandles ringere, end en anden bliver, er blevet eller ville blive behandlet i en tilsvarende situation.

Der foreligger indirekte forskelsbehandling, når en bestemmelse, et kriterium eller en praksis, der tilsyneladende er neutral, vil stille personer med en bestemt etnisk eller national oprindelse ringere end andre personer, medmindre den pågældende bestemmelse, betingelse eller praksis er objektivt begrundet i et sagligt formål, og midlerne til at opfylde det er hensigtsmæssige og nødvendige.

Ligebehandlingsnævnet vurderede, at der ikke var nogen omstændigheder, der tydede på, at medarbejderens etniske oprindelse havde betydning for, at virksomheden ikke havde indkaldt ham til en jobsamtale. Der var derfor ikke tale om forskelsbehandling, og virksomheden blev frifundet.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Ligebehandlingsnævnets afgørelse af 30. august 2023 i sag nr. 9685.

DI's råd

Sagen viser, at arbejdsgiver som følge af ledelsesretten kan ansætte den medarbejder, som de vurderer er mest kvalificeret til stillingen. Afvisning af de øvrige ansøgere må dog ikke ske på grund af etnisk eller national oprindelse, køn, alder eller handicap. Det er som udgangspunkt medarbejderen, som skal kunne påvise faktiske omstændigheder, der giver anledning til at formode, at medarbejderen har været udsat for den påståede forskelsbehandling.

I den konkrete sag kunne medarbejderen ikke pege på noget, der tydede på, at hans etniske baggrund havde haft betydning for, at han ikke blev indkaldt som intern ansøger til den ledige stilling i virksomheden.

Læs mere om Rekruttering - DI (danskindustri.dk)

Læs mere om Forskelsbehandling - regler og rådgivning - DI - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.