Foto: Getty Images
25.04.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Forskelsbehandling at opsige kort efter ufrivillig abort

Østre Landsret fandt, at det var i strid med ligebehandlingsloven at opsige en medarbejder med et års anciennitet kort efter en ufrivillig abort.

Meldte sin graviditet via sms’er

I efteråret 2017 blev medarbejderen gravid. Medarbejderen havde haft mange sygedage i oktober, som graviditeten var årsag for. Hun omtalte graviditeten over for sin faglige leder i sms’er 26. oktober, 2. november, 3. november og 6. november 2017. 4 november 2017 var medarbejderen til lægen, fordi hun havde stærke smerter, og 6. november 2017 meddelte medarbejderen kollegerne og virksomhedens indehaver via en sms, at hun var gravid, men at fosteret var dødt og skulle fjernes.

Opsagt på grund af manglende performance

Ved mail af 15. november 2017 blev medarbejderen opsagt til udgangen af februar 2018. Virksomheden begrundede opsigelsen i ”manglende performance”.

Virksomheden havde ikke givet medarbejderen en forudgående skriftlig advarsel for den ”manglende performance” .

Byrettens afgørelse

Sagen blev først behandlet af Retten i Lyngby, som fandt, at grundet den tidsmæssige sammenhæng mellem den ufrivillige abort og sygemeldingerne i forbindelse hermed i perioden fra 6. november 2017 til opsigelsen 15. november 2017 havde medarbejderen påvist faktiske omstændigheder, som gav anledning til at formode, at der var udøvet direkte eller indirekte forskelsbehandling af medarbejderen.

Virksomheden havde ikke godtgjort, at ligebehandlingsprincippet ikke var krænket i forbindelse med opsigelsen af medarbejderen.

Under hensyn til sagens omstændigheder og medarbejderens anciennitet på virksomheden i perioden 26. oktober 2016 til 28. februar 2018 tilkendte byretten medarbejderen en godtgørelse på ni måneders løn efter ligebehandlingslovens § 16, stk. 2.

Østre Landsrets afgørelse

Østre Landsret fandt også som byretten, at virksomheden var bekendt med medarbejderens graviditet og aborten på opsigelsestidspunktet 15. november 2017.

Landsretten fandt ligeledes, at medarbejderen, der blev opsagt under en sygemelding efter ufrivillig abort, havde påvist faktiske omstændigheder, som gav anledning til at formode, at der var udøvet direkte eller indirekte forskelsbehandling ved opsigelsen.

Landsretten fandt ligesom byretten, at virksomheden ikke havde løftet bevisbyrden for, at ligebehandlingsprincippet ikke var blevet krænket og tilkendte medarbejderen en godtgørelse på ni måneders løn.

Landsretten fastslog dog, at eftersom medarbejderen i de fleste måneder ikke optjente/var berettiget til bonus, så skulle fastsættelsen af godtgørelsen under disse omstændigheder ikke indregne bonus som et tillæg til månedslønnen. Landsretten fastsatte derfor godtgørelsen til 205.920 kr., til forskel for byrettens godtgørelse på 220.400,80 kr.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Østre Landsrets afgørelse af 25. november 2022 i sag nr. BS-12689/2021-OLR.

DI's råd

Afgørelsen viser, at når medarbejderen har påvist faktiske omstændigheder for, at opsigelsen er begrundet i en direkte eller indirekte forskelsbehandling, påhviler der arbejdsgiveren en særlig tung bevisbyrde for at godtgøre, at ligebehandlingsprincippet ikke er krænket.

Kontakt altid DI, hvis I er i tvivl om, hvorvidt det er lovligt at opsige den pågældende medarbejder.

Graviditet, barsel og orlov - DI (danskindustri.dk)

Ligebehandling - Køn, graviditet og barsel - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.