Colourbox
30.05.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Fastholdelsesbonusser var ikke løn

Højesteret har afgjort, at en gruppe medarbejderes fastholdelsesbonusser ikke var løn, da de alene var en præmiering for at forblive i stillingerne.

En konkursramt legetøjsproducent

I 2017 havde en legetøjsproducent indgået aftaler om fastholdelsesbonusser med en gruppe medarbejdere. Det fulgte af aftalerne, at medarbejderne ville være berettiget til tre måneders løn, hvis de forblev i stillingerne indtil januar 2019. Bonusaftalerne var indgået for at fastholde medarbejderne i en kritisk periode for legetøjsproducenten.

I december 2018 blev legetøjsproducenten imidlertid taget under konkursbehandling. I januar 2019 indtrådte konkursboet i medarbejdernes ansættelsesforhold, og medarbejderne fratrådte først deres stillinger efter udgangen af januar 2019.

Krav til konkursboet

Medarbejderne anlagde efterfølgende sag mod konkursboet med påstand om, at boet var indtrådt i ansættelsesaftalerne, herunder også aftalerne om fastholdelsesbonusser.

Kuratoren gjorde blandt andet gældende, at konkursboet ikke var indtrådt i aftalerne om fastholdelsesbonus, og at aftalerne ikke var omfattet af konkurslovens regler om massekrav, da de ikke kunne anses for løn, men udelukkende kunne anses for at være en præmiering for at blive i stillingen.

Fastholdelsesbonusserne var ikke løn

Højesteret fandt, at konkursboet var indtrådt i både ansættelsesaftalerne og aftalerne om fastholdelsesbonusser. Det var derfor afgørende, om fastholdelsesbonusserne var at betragte som løn.

Højesteret lagde til grund, at udbetaling af fastholdelsesbonus til medarbejderne alene var betinget af, at de forblev i deres stillinger og udførte deres arbejdsopgaver som hidtil indtil udgangen af januar 2019. Bonussen blev efter aftalerne ikke tillagt feriepenge, pension eller andre lønrelaterede betalinger, og der var ikke tale om honorering for en særlig arbejdsindsats. Højesteret fandt derfor, at fastholdelsesbonusserne ikke havde karakter af løntillæg med udskudt betaling, men at de, som anført i aftalerne, udgjorde en præmiering (”award”) for at forblive i stillingen i en kritisk periode for virksomheden.

Højesteret fandt derfor, at fastholdelsesbonusserne hverken helt eller delvist var at anse for løn for konkursboet for tiden efter konkursdekretets afsigelse. Deres krav på fastholdelsesbonus havde derfor ikke status som massekrav.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Højesterets dom af 23. maj 2023 i sag (BS-27519/2022)-HJR.

DI's råd

Det følger af funktionærlovens § 17 a, at en funktionær er berettiget til en forholdsmæssig andel af bonus, når funktionæren fratræder i det løbende regnskabsår. Det kan føre til, at en funktionær kan være berettiget til en forholdsmæssig andel af en fastholdelsesbonus, selv om funktionæren ikke fortsat er ansat på det aftalte tidspunkt.

Dommen angår ikke udtrykkeligt funktionærlovens § 17 a, da der var tale om et konkursbo, hvor spørgsmålet var, om der var massekravstatus i henhold til konkurslovens vederlagsbegreb. Efter DI’s opfattelse må Højesterets præmisser om, at der ikke var tale om løn i henhold til den dagældende konkurslov, formentlig anses for også at gøre sig gældende i forhold til funktionærlovens § 17 a.

Den nye dom fra Højesteret er på linje med Højesterets dom i den lignende Energinet-sag fra 2012, som ikke vedrørte en konkurs og derfor skulle vurderes i forhold til funktionærlovens § 17 a . I Energinet-sagen forelå der dog en ekstraordinær situationen, hvor fastholdelse af nøglemedarbejdere havde betydning for forsyningssikkerheden.

Højesterets nye afgørelse understøtter DI’s opfattelse af, at der ikke behøver at foreligge en helt ekstraordinær/samfundskritisk situation som i Energinet-sagen. Højesteret tillagde det dog betydning, at fastholdelsesbonusserne var en præmiering for at blive i stillingerne i en kritisk periode for virksomheden. Om det reelt var forretningsmæssigt kritisk eller ej, ses dog ikke at være undergivet en nærmere prøvelse.

DI anbefaler, at arbejdsgivere søger rådgivning forud for indgåelse af aftaler om fastholdelsesbonusser for medarbejdere.

Læs mere om Bonus til medarbejdere - rådgivning til arbejdsgivere - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.