Foto: Colourbox
20.06.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Bortfald af pensionsordning var ikke forskelsbehandling

En medarbejder modtog under sin barsel besked om, at hendes pensionsordning ville bortfalde med tre måneders varsel. Medarbejderen var berettiget til at anse sig som opsagt som følge heraf, men Østre Landsret vurderede, at ophøret af pensionsordningen ikke var begrundet i hendes barsel.

Pensionsordning opsagt

Medarbejderen havde inden sin ansættelse i en virksomhed i 2018 forhandlet sig frem til en ansættelsesaftale, der indebar en pensionsordning, hvor virksomheden indbetalte 3 pct. Denne sats skulle stige til hhv. 4 og 5 pct. de følgende to år.

I 2019 var medarbejderen på barsel og modtog under orloven en besked fra virksomheden om, at hendes pensionsordning ville falde bort med tre måneders varsel. Som følge af dette anså hun sig som opsagt, da det var en væsentlig forringelse af hendes arbejdsvilkår.

Derudover mente medarbejderen, at bortfaldet af pensionsordning og den deraf følgende opsigelse var i strid med ligebehandlingslovens § 9, idet det skete under hendes barsel.

Ligebehandling af medarbejdere

Virksomheden begrundede bortfaldet af pensionsordningen med et ønske om at behandle alle ansatte ensartet. Flere andre medarbejdere havde klaget over, at medarbejderen på barsel havde den pågældende pensionsordning, idet det ikke gjaldt for resten af dem.

At varslingen af bortfaldet skete under medarbejderens barsel var en tilfældighed, og virksomheden havde forsøgt at holde den oprindelige ansættelsesaftales vilkår intakt så længe som muligt. Derfor skete det først på dette tidspunkt i 2019. Bortfaldet var ikke begrundet i barslen, men udelukkende i utilfredsheden hos de øvrige medarbejdere.

Ikke begrundet i barsel

Østre Landsret fandt, at pensionsordningen var en afgørende, individuel forudsætning for medarbejderens ansættelse, og at virksomheden var bekendt hermed. Derfor kunne medarbejderen med rette anse sig for opsagt ved bortfaldet af pensionsordningen.

Retten fandt, at der ikke var tale om forskelsbehandling på grund af køn, da bortfaldet af pensionsordningen udelukkende var begrundet i ønsket om at behandle alle ansatte ens i forhold til spørgsmålet om pensionsvilkår. Derfor skulle virksomheden ikke betale godtgørelse efter ligebehandlingsloven.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Østre Landsrets afgørelse af 7. marts 2023 i sag nr. BS-28002/2022-OLR.

DI's råd

Afgørelsen viser, at når medarbejderen har påvist faktiske omstændigheder for, at opsigelsen er begrundet i en direkte eller indirekte forskelsbehandling, påhviler der arbejdsgiveren en særlig tung bevisbyrde for at godtgøre, at ligebehandlingsprincippet ikke er krænket.

Kontakt altid DI, hvis I er i tvivl om, hvorvidt det er lovligt at opsige den pågældende medarbejder.

Læs mere om Ligebehandling - Køn, graviditet og barsel - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.