Foto: Getty Images
20.06.23 Vi rådgiver dig Nyheder

I orden at opsige for bijob hos leverandør

En medarbejder blev opsagt med begrundelse i, at hendes arbejdsindsats var utilfredsstillende. Østre Landsret fandt, at opsigelsen ikke var berettiget med denne begrundelse, men at opsigelsen til gengæld var saglig med hensyn til medarbejderens bijob hos en af arbejdspladsens leverandører.

Begrundelse for opsigelse

En kvinde blev i januar 2019 opsagt af en virksomhed, hvor hun havde været beskæftiget siden 2016. Efterfølgende begrundede arbejdspladsen opsigelsen dels i en utilfredsstillende arbejdsindsats fra medarbejderens side, dels i hendes illoyale adfærd.

Landsretten fandt, at det var uberettiget at opsige medarbejderen med henvisning til, at hendes arbejdsindsats havde været mangelfuld, da hun ikke havde modtaget en egentlig advarsel om dette.

Derfor skulle det afgøres, om opsigelsen var berettiget grundet medarbejderens arbejde for en leverandør til virksomheden.

Samarbejde med og ansættelse hos leverandør

Medarbejderen havde i forbindelse med sin ansættelse på arbejdspladsen rådet denne til at benytte leverandøren, ligesom hun løbende i sin ansættelse varetog kontakten med leverandøren.

Først efter, at arbejdspladsen stoppede med at tage imod leverandørens ydelser, blev medarbejderen ansat i et job hos leverandøren ved siden af sin ansættelse. Hun orienterede dog ikke sin arbejdsgiver herom. Hun havde forsøgt at udarbejde et tillæg til sin ansættelseskontrakt, hvorefter hun fik tilladelse til at have et bijob, men arbejdsgiveren ønskede ikke at underskrive dette tillæg.

Opsigelse grundet medarbejderens forhold

Idet medarbejderen fra starten af sin ansættelse havde kontakt med leverandøren og havde givet udtryk for, at leverandøren var en potentiel kommende arbejdsgiver for hende, og at hun uden oplysning til arbejdspladsen herom tog ansættelse hos leverandøren, var det sagligt, at arbejdsgiveren opsagde medarbejderen.

Da opsigelsen var begrundet i medarbejderens forhold, var den ikke usaglig efter funktionærlovens § 2 b, stk. 1. Virksomheden blev derfor frifundet for at betale godtgørelse til medarbejderen.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Østre Landsrets afgørelse af 9. december 2022 i sag nr. BS-31949/2021-OLR.

DI's råd

Sagen viser, at det kan være uberettiget for en medarbejder at tage ansættelse hos en samarbejdspartner eller leverandør til ens arbejdsgiver, hvis man har indflydelse på brugen af denne leverandør og ikke oplyser om sin ansættelse i eller påtænkte samarbejde med denne.

Læs mere om Bibeskæftigelse - DI (danskindustri.dk)

Læs mere om Opsigelse - rådgivning, beregnere og skabelon - Dansk Industri - DI

Skabeloner

Skabelon til opsigelse

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.