Foto: Colourbox
27.06.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Manglende kvalifikationstillæg var ikke forskelsbehandling

En kvindelig psykolog klagede over forskelsbehandling i forbindelse med løn, da hendes mandlige kollega fik et kvalifikationstillæg, som hun ikke fik. Ligebehandlingsnævnet fandt, at lønforskellen skyldtes, at psykologen ikke var berettiget til kvalifikationstillæg, og at den ikke var udtryk for forskelsbehandling.

Ansættelse med tillæg

Den kvindelige psykolog blev 1. august 2018 ansat i en virksomhed. En måned senere, 1. september 2018, blev hendes mandlige kollega ansat. Kollegaen forhandlede sig ved ansættelsen til et kvalifikationstillæg ud fra et kriterium, som var ”på vej til specialist”.

Ingen anmodning

Psykologen, som ved ansættelsen 1. august ikke modtog dette tillæg, mente, at der var tale om forskelsbehandling grundet køn.

Men ved ansættelsessamtalen havde hun ikke, modsat sin mandlige kollega, anmodet om dette tillæg, hvilket hun selv og virksomheden var enige om. Ligebehandlingsnævnet fandt desuden, at kvinden på tidspunktet for ansættelsen heller ikke opfyldte betingelserne for tildeling af tillægget ”på vej til specialist”.

Den tidsmæssige udstrækning

Året efter, i 2019, havde virksomheden besluttet, at den nu ikke længere ville tildele tillæg til sine ansatte ud fra kriteriet ”på vej til specialist”. Ved den årlige lønforhandling i 2019 var denne mulighed altså forsvundet i virksomheden.

I 2020 anmodede psykologen igen om et kvalifikationstillæg, men denne gang blev lønforhandlingen udskudt til en egentlig forhandling mellem hendes forbund og virksomheden, da spørgsmålet om ligeløn var blevet rejst. Derfor modtog hun fortsat ikke tillægget.

Ingen forskelsbehandling

Ligebehandlingsnævnet vurderede, at den manglende udbetaling af tillæg til kvinden var begrundet i hendes manglende kvalifikationer for at leve op til betingelserne for tillægget, og derefter virksomhedens beslutning om at afskaffe tillægget. Den mandlige kollega var derfor ikke blevet behandlet anderledes på grund af køn.

Dertil kom, at en kvindelig kollega til psykologen, som var blevet ansat 14. juni 2018, altså inden både psykologen og den mandlige kollega, havde modtaget kvalifikationstillægget ved sin ansættelse.

Der var derfor ikke tale om forskelsbehandling på grund af køn.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Ligebehandlingsnævnets afgørelse af 18. november 2022 i sag nr. 10318.

DI's råd

Sagen viser, at det er klageren, der skal påvise omstændigheder, der giver formodning for, at der har været forskelsbehandling på grund af køn.

I den konkrete sag var det ikke tilstrækkeligt, at en mandlig kollega i samme stilling havde fået et kvalifikationstillæg, da den manglende udbetaling til kvinden var begrundet i hendes manglende kvalifikationer, og da det i øvrigt fremgik, at en anden kvinde i samme type stilling også havde fået kvalifikationstillægget.

Generelt gælder det, at kvinder og mænd som udgangspunkt skal modtage lige løn for samme arbejde eller for arbejde, der tillægges samme værdi.

Der kan dog være saglige og objektive grunde til at aflønne forskelligt. Hvis medarbejderen kan godtgøre, at der er lønforskelle for samme arbejde eller arbejde af samme værdi, skal arbejdsgiveren herefter kunne sandsynliggøre, at lønforskellen ikke skyldes kønsdiskriminering, men er begrundet i saglige og objektive forhold.

Læs mere om Løn, bonus og personalegoder - rådgivning til arbejdsgivere - DI (danskindustri.dk)

Læs mere om Ligebehandling - Køn, graviditet og barsel - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.