Foto: Colourbox
27.06.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Overenskomststridigt at opsige og fritstille tillidsrepræsentantsuppleant uden forhandling

En tillidsrepræsentantsuppleant blev uden forudgående forhandling opsagt og fritstillet. Dagen efter, at opsigelsen var givet, blev opsigelsen og fritstillingen trukket tilbage telefonisk. Arbejdsretten fandt, at den manglende forudgående forhandling var et overenskomstbrud, men ikke havde haft konkrete skadevirkninger i lyset af det meget korte tidsrum.

Trak opsigelse tilbage dagen efter

En tillidsrepræsentantsuppleant, som var lærer på en skole, blev i slutningen af sin 1-årige periode som tillidsrepræsentantsuppleant opsagt den 31. maj 2021. Efter at opsigelsen var givet til tillidsrepræsentantsuppleanten blev skolen opmærksom på lærerens rolle som tillidsrepræsentantsuppleant, og de valgte at trække  opsigelsen tilbage telefonisk den efterfølgende dag.

Parterne var enige om, at dette var sket, og læreren havde tilbageleveret opsigelsen i skolens postkasse.

Anmodning om forhandling

Den 2. juni 2021, dagen efter at opsigelsen blev trukket tilbage, anmodede skolen lærerens forbund om forhandling grundet påtænkt opsigelse af læreren. Der blev efterfølgende afholdt forhandlinger mellem hhv. skolen og forbundet, men det lykkedes ikke parterne at nå til enighed.

Læreren var fritaget for tjeneste i hele perioden og blev opsagt den 29. juni 2021. Skolen blev efterfølgende ved en faglig voldgift frikendt for betaling af godtgørelse for uberettiget opsigelse.

Brud på aftalen

Arbejdsretten fastslog, at det er i strid med tillidsrepræsentantaftalens § 11, stk. 2 og 6 ikke at anmode om forudgående forhandling med organisationen inden opsigelse af en tillidsrepræsentant eller -suppleant. Derfor var opsigelsen mellem 31. maj 2021 og 1. juni 2021 overenskomststridig. I modsætning til de fleste andre overenskomster, så indeholdt overenskomsten , en regel om, at den fagretlige behandling ligeledes skal følges for suppleanter.

Arbejdsretten fastslog endvidere, at arbejdsforholdet var afbrudt i tillidsrepræsentantaftalens forstand fra den 31. maj til den 1. juni 2021, og den indklagede skole havde begået overenskomstbrud.

Bod for én dags overenskomststridig opsigelse

Arbejdsretten fastsatte bod skønsmæssigt til 15.000 kr., som blev pålagt skolen at betale til lærerens organisation. Ved bodens udmåling blev der lagt vægt på tillidsrepræsentantbeskyttelsens centrale betydning, og i formildende retning lagde Arbejdsretten vægt på det meget korte tidsrum for opsigelsen, og at der ikke kunne antages at have været konkrete skadevirkninger af overenskomstbruddet

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Arbejdsrettens afgørelse af 28. november 2022 i sag nr. 2021-6151.

DI's råd

Ovennævnte sag handler om en tillidsrepræsentantsuppleant, og på dette specifikke overenskomstområde skulle man følge en særlig procedure for suppleanter også. På de fleste overenskomster gælder den særlige procedure kun for tillidsrepræsentanter. Hvis tillidsrepræsentantsuppleanten derimod agerer som tillidsrepræsentant eksempelvis ved tillidsrepræsentantens længere tids fravær, skal den fagretlige behandling følges.

 En virksomhed er forpligtet til at afholde forudgående fagretlig behandling med en tillidsrepræsentant organisation inden afskedigelse af den pågældende. Virksomheden kan risikere at blive pålagt at betale en bod, da der er tale om overenskomstbrud, hvis de tilsidesætter den fagretlige behandling – også selvom man hurtigt retter fejlen.

Reglerne om opsigelse af tillidsrepræsentanter varierer mellem overenskomsterne. Læs derfor altid overenskomsten og kontakt DI, inden afskedigelse af tillidsrerpræsentanter.

Læs mere om Opsigelse af medarbejderrepræsentanter - rådgivning - DI - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.