Foto: Colourbox
15.08.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Manglede objektive beviser for opsigelse under barsel

Retten i Glostrup har afgjort, at et udateret skema til kortlægning af medarbejderes kompetencer ikke var tilstrækkeligt til at løfte den omvendte bevisbyrde i en sag om forskelsbehandling. Det kostede virksomheden ni måneders løn i godtgørelse til den opsagte medarbejder.

Ny kurs medførte opsigelser

Sagen handlede om en kvindelig ingeniør, der var ansat i en virksomhed, der skulle opsige flere medarbejdere på grund af organisationsændringer og ordrenedgang. Ingeniørens leder blev derfor bedt om at finde tre medarbejdere i afdelingen, som skulle opsiges.

Lederen vurderede, at den kvindelige medarbejder, der var på barselsorlov, var en af dem, der bedst kunne undværes. Dette skyldtes, at ingeniøren havde mindre erfaring med virksomhedens projekter og produkter end de medarbejdere, der ikke blev opsagt, og at hun ikke kunne arbejde lige så selvstændigt som de tilbageværende medarbejdere.

Ingeniøren gjorde herefter gældende, at opsigelsen var i strid med ligebehandlingsloven. Det var virksomheden ikke enig i, hvorefter ingeniørens faglige organisation anlagde sag ved Retten i Glostrup.

Under sagen blev der fremlagt et udateret skema, hvor lederen havde vurderet medarbejderne og givet dem point i forhold til deres kvalifikationer.

Manglede objektive beviser

Retten i Glostrup gav ingeniøren medhold, fordi virksomheden ikke havde fremlagt objektive beviser for, at der ikke helt eller delvist var lagt vægt på medarbejderens barsel ved beslutningen om at opsige hende.

Medarbejderen havde ikke modtaget en skriftlig advarsel, og lederens forklaring og vurdering af medarbejderne var ikke understøttet af objektive beviser. I den forbindelse bemærkede retten, at skemaet med vurdering af medarbejderne var udateret, og virksomheden kunne ikke dokumentere, hvornår skemaet var blevet oprettet, hvorfor retten fandt, at skemaet ikke kunne tillægges bevismæssig værdi. Ingeniøren blev derfor tilkendt en godtgørelse svarende til ni måneders løn. 

DI førte sagen for virksomheden. 

Nyheden er baseret på Retten i Glostrups dom af 30. juni 2023 i sag nr. BS-25855/2021-GLO.

DI's råd

DI anbefaler, at virksomheder, der skal opsige medarbejdere på grund af virksomhedens forhold, indhenter dokumentation for f.eks. ordrenedgangen, organisationsændringen etc.

Desuden bør virksomheden kortlægge de objektive og saglige kriterier for udvælgelsen af, hvem der bedst kan undværes i forhold til den fremtidige drift. Kriterierne kan f.eks. være uddannelse, erfaring, faglige kvalifikationer, personlige kvalifikationer og fravær, der ikke er graviditetsrelateret. DI anbefaler, at virksomheden dokumenterer de objektive kriterier via et mødereferat eller en e-mail.

Herefter bør lederen udarbejde en dateret oversigt, hvor alle medarbejderne bliver vurderet i forhold til kriterierne, således at det fremgår af oversigten, hvem der bedst kan undværes i forhold til den fremtidige drift.

Ledelsen bør drøfte denne vurdering samt muligheden for at omplacere medarbejdere til relevante stillinger, der er ledige i tiden op til opsigelsestidspunktet eller som forventes at blive ledige inden opsigelsesvarslets udløb, således at udvælgelsen sker i en grundig proces og ud fra saglige kriterier.

Søg altid rådgivning hos DI, hvis I overvejer at opsige en medarbejder, der er på barsel.

Læs mere om Ligebehandling - Køn, graviditet og barsel - DI (danskindustri.dk)

Læs mere om Medarbejdere beskyttet mod opsigelse - DI - Dansk Industri - DI

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.