Foto: Colourbox
19.09.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Forkert at opsige for fravær efter datters selvmordsforsøg

Vestre Landsret har afgjort, at en medarbejder havde ret til en godtgørelse svarende til tre måneders løn, fordi virksomheden havde opsagt hende efter en periode med delvist fravær på grund af datterens selvmordsforsøg.

Datters selvmordsforsøg førte til sygemelding

En medarbejder var med virkning fra maj 2021 ansat som udlejningsansvarlig i en udlejningsvirksomhed.

I begyndelsen af juni 2021 meddelte medarbejderen til virksomhedens udlejningschef og direktør, at hun på grund af sin datters selvmordsforsøg ikke kunne møde fysisk på arbejde.

Medarbejderen ville i stedet forsøge at klare opgaverne ved e-mail og/eller telefonisk, mens datteren var indlagt.

Indtil midten af juni 2021 var medarbejderen hjemme og afventede en psykologs hjælp med håndtering af situationen. Hun havde løbende haft en udveksling med virksomheden om situationen og udført arbejde hjemmefra.

Et par dage efter meldte medarbejderen sig syg.

Opsigelse med en måneds varsel

I slutningen af juni 2021 opsagde virksomheden medarbejderen med en måneds varsel uden en nærmere begrundelse, dog med henvisning til ansættelsesaftalens punkt om uarbejdsdygtighed.

Virksomheden begrundede efterfølgende opsigelsen med nedlæggelse af den pågældende stilling og forklarede, at der var tale om en fejl, og at de skulle have henvist til ansættelsesaftalens afsnit om anciennitet.

Medarbejderens advokat rettede efter et par dage krav om godtgørelse for ni måneders løn til virksomheden under henvisning til, at opsigelsen var i strid med medarbejderens ret til fravær fra arbejde af særlige familiemæssige årsager.

Bordet fanger ved opsigelsesgrund

Vestre Landsret kom frem til, at medarbejderen i begyndelsen af juni 2021 meddelte sit fravær som følge af, at hendes datter havde forsøgt at begå selvmord.

Landsretten fandt det herefter ubestridt, at medarbejderen derfor i en periode havde ret til fravær fra arbejde af særlige familiemæssige årsager. Medarbejderen fik derfor medhold i denne del af klagen.

Landsretten bemærkede, at virksomheden opsagde medarbejderen med en måneds varsel uden en nærmere begrundelse, dog med henvisning til ansættelsesaftalens punkt om uarbejdsdygtighed. Virksomheden havde derfor ikke bevist, at opsigelsen var begrundet i en stillingsnedlæggelse.

Retten i Aalborg var tidligere nået frem til, at det forhold, at stillingen efterfølgende var blevet nedlagt, ikke kunne føre til andet resultat. Herefter tiltrådte landsretten den af byretten udmålte godtgørelse på 147.000 kr. svarende til tre måneders løn.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Vestre Landsrets dom afsagt den 14. februar 2023 (rettens sagsnr. BS-33254/2022-VLR).

DI's råd

Sagen understreger, at virksomheder kan blive pålagt en godtgørelse, hvis en medarbejder opsiges i strid med retten til fravær fra arbejde af særlige familiemæssige årsager (omsorgsorlov). En medarbejder har ved akut sygdom eller ulykke i familien ret til fri fra arbejde og kan få op til fem dages omsorgsorlov til personlig omsorg eller støtte til egne børn, forældre, ægtefælle, partner eller en person boende i samme husstand, der har behov for væsentlig omsorg eller støtte.

Medarbejdere har dog ikke ret til løn under omsorgsorloven, og en virksomhed kan kræve, at medarbejderen lægeligt dokumenterer behovet for væsentlig omsorg eller støtte.

DI anbefaler derfor, at virksomheder klart og tydeligt – enten i ansættelsesaftaler eller i virksomhedens personalepolitikker – oplyser medarbejderen om alle rettigheder til fravær med løn, som medarbejderen har hos virksomheden, og at virksomheder tager udgangspunkt i DI’s skabelon til ansættelsesaftaler.

Sagen illustrerer samtidig, at der ved vurderingen af motiverne for en opsigelse lægges vægt på de omstændigheder, der er til stede på tidspunktet for den pågældende beslutning om at opsige en medarbejder. At en virksomhed efterfølgende kan dokumentere, at den pågældende stilling er blevet nedlagt, fører derfor ikke til en anden vurdering.

Læs mere om Nye regler om omsorgsorlov, fleksible arbejdstider og ansættelsesretlig beskyttelse - DI (danskindustri.dk).

Læs mere om Orlov til pasning af syge familiemedlemmer - DI - DI (danskindustri.dk)

Skabeloner

Funktionærkontrakt uden overenskomst

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.