Foto: Colourbox
23.01.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Ret til lønomlægning ved tiltrædelse af Industriens Funktionæroverenskomst gennem 50 pct.-reglen

En faglig voldgift med tre dommere har bekræftet, at virksomheder har ret til at foretage lønomlægning, når de tiltræder Industriens Funktionæroverenskomst i henhold til overenskomstens 50 pct.-regel.

Sagen drejede sig om, hvorvidt det var i overensstemmelse med Industriens Funktionæroverenskomst, at virksomheden havde modregnet fritvalgsbidraget i medarbejderens løn ved tiltrædelse af overenskomsten.

Sagen begyndte i 2022, da virksomheden, efter at have tiltrådt overenskomsten, meddelte de berørte medarbejdere, at der ville ske en lønomlægning ved næstkommende lønkørsel. Grundlønnen ville blive reduceret og fritvalgsbidraget løbende udbetalt, så medarbejderne samlet set ville få samme samlede løn som hidtil.

Forbundet gjorde gældende, at lønomlægning ikke var mulig. De mente, at fritvalgsbidraget skal udgøre et tillæg til lønnen, som ikke kan modregnes i lønnen, når overenskomsten tiltrædes i henhold til 50 pct.-reglen, medmindre virksomheden er i økonomiske vanskeligheder, som det var tilfældet i den såkaldte Louisiana-dom fra Arbejdsretten.

Dommerne refererede til denne afgørelse og fastslog, at det er et grundlæggende arbejdsretligt princip, at arbejdsgivere har ret til at foretage økonomiske tilpasninger, herunder lønreduktioner. Dommerne konkluderede, at heller ikke overenskomstens bestemmelser var en hindring for en lønomlægning i forbindelse med tiltrædelse af overenskomsten. Dommerne bekræftede derfor, som i Louisiana-dommen, at det er tilladt at omlægge lønnen, når der er en saglig begrundelse.

I den konkrete sag fandt dommerne, at virksomhedens ønske om ikke at forrykke lønhierarkiet mellem medarbejdergrupperne i virksomheden som følge af en tiltrædelse af Industriens Funktionæroverenskomst var et sagligt hensyn at forfølge.

Som konsekvens heraf blev medlemsvirksomheden frifundet.

DI førte sagen for virksomheden.

Nyheden er baseret på kendelse af 15. januar 2024 i faglig voldgift sag nr. FV2023-259.

DI's råd

Kendelsen fastslår klart, at virksomheder ved tiltrædelse af overenskomster som følge af 50 pct.-reglen kan foretage lønomlægninger, så længe de er sagligt begrundede, men at virksomheder ikke behøver at være i økonomiske vanskeligheder for, at det er tilfældet.

Dermed har kendelsen afgjort den uenighed, der har været imellem overenskomstparterne på dette punkt.

Læs mere om Industriens Funktionæroverenskomst - DI (danskindustri.dk)

Overenskomster

Industriens Funktionæroverenskomst

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.