Foto: Colourbox
04.06.24 Vi rådgiver dig Nyheder

250.000 kr. i bod for organisationsfjendtlig adfærd

Arbejdsretten har afgjort, at en italiensk virksomhed har overtrådt foreningsfrihedsloven ved at opsige en medarbejder på grund af hans medlemskab og aktiviteter i en faglig organisation. Virksomheden har dermed begået organisationsfjendtlig adfærd og blev i Arbejdsretten dømt til at betale forbundet en bod på 250.000 kr.

Forlig forud for dommen

Forbundet og en italiensk virksomhed indgik 6. december 2021 et forlig, hvor virksomheden anerkendte, at dens danske filial havde begået organisationsfjendtlige handlinger. Virksomheden skulle derfor betale en bod på 100.000 kr. til forbundet. Virksomheden fortsatte dog efterfølgende med at forskelsbehandle og chikanere de i forliget omhandlende medarbejdere.

Forudgående sag i Afskedigelsesnævnet

På baggrund af den fortsatte forskelsbehandling og chikane indbragte forbundet på vegne af et medlem en sag for Afskedigelsesnævnet med påstand om, at medlemmet var opsagt i strid med foreningsfrihedsloven.

På dette tidspunkt var den italienske virksomheds danske filial ophørt i Danmark. Virksomheden deltog således ikke i behandlingen af sagen ved Afskedigelsesnævnet.

Afskedigelsesnævnet kom i sagen frem til, at medarbejderen var opsagt i strid med foreningsfrihedsloven, idet fem tidligere medarbejdere i virksomheden afgav forklaring om, hvordan de alle var blevet forskelsbehandlet af virksomheden på grund af deres medlemskab af forbundet.

Arbejdsrettens begrundelse

Efter forliget (og Afskedigelsesnævnets kendelse af 21. november 2022) fandt Arbejdsretten, at virksomhedens danske filial fortsatte med at udøve usaglig forskelsbehandling og chikane over for medarbejderne. Dette anså Arbejdsretten for at være en fortsættelse af de organisationsfjendtlige handlinger, som virksomheden tidligere havde anerkendt ved forliget af 6. december 2021.

Retten mente, at virksomheden ikke havde fremlagt tilstrækkelig dokumentation for, at medarbejderens adfærd var af en sådan karakter, at det berettigede en opsigelse. Retten fandt det derfor sandsynligt, at opsigelsen var sket på grund af medarbejderens faglige aktiviteter.

Arbejdsretten lagde i overensstemmelse med Afskedigelsesnævnets afgørelse til grund, at ændringen i den måde, de pågældende medarbejdere var blevet behandlet på, indtrådte efter at virksomheden havde fået kendskab til, at medarbejderne havde meldt sig ind i forbundet.

På baggrund af overtrædelsens karakter og grovhed og med henvisning til forliget fra 6. december 2021 og Afskedigelsesnævnets kendelse fastsatte Arbejdsretten derfor boden til 250.000 kr.

Arbejdsretten understregede, at bodsudmålingen ikke kunne påvirkes af, at overtrædelsen var begået af en udenlandsk virksomheds filial eller over for udenlandsk arbejdskraft.

DI/DA førte sagen for virksomheden.

Nyheden er baseret på Arbejdsrettens dom af 26. marts 2024 i sag nr. 2023-78  

DI's råd

Denne sag understreger vigtigheden af at have klar dokumentation, når en medarbejder opsiges på grund af dårlig opførsel. Det er også vigtigt at sikre, at opsigelser ikke er baseret på eller påvirkes af en medarbejders deltagelse i faglige organisationer.

DI råder virksomheder til at søge rådgivning, hvis de står over for lignende situationer for at sikre, at de overholder loven og bedst muligt beskytter sig mod potentielle klager.

Læs også Opsagt i strid med foreningsfrihedsloven - DI (danskindustri.dk)

Læs mere om foreningsfrihed på Hvad er en overenskomst? - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.