Foto: Getty Images
25.06.24 Vi rådgiver dig Nyheder

I orden at opsige en dygtig konstruktør uden de rette kompetencer

Retten i Viborg har afgjort, at det var sagligt, at en virksomhed opsagde en konstruktør, der var dygtig til sit arbejde, men ikke havde de projektlederkompetencer, som virksomhedens kunder efterspurgte. Virksomheden blev derfor frifundet for kravet om godtgørelse for usaglig opsigelse af medarbejderen.

Manglende kompetencematch

En rådgivende ingeniørvirksomhed, der levede af at sende sine medarbejder ud som konsulenter til konstruktør- eller projektlederopgaver, opsagde i slutningen af 2022 en af sine konstruktører med begrundelsen: ”Manglende kompetencematch. Kompetencerne matcher ikke det niveau og tempo, vores kunder efterspørger.”

Medarbejderen, der aldrig tidligere havde fået en skriftlig advarsel eller påtale for manglende kompetencer, mente, at opsigelsen var usaglig og krævede en godtgørelse.

Kompetent til sit arbejde

Virksomheden anerkendte, at medarbejderen var god til det arbejde, som han havde udført for virksomhedens kunder indtil opsigelsen, men det var heller ikke baggrunden for opsigelsen.

Virksomheden forklarede under sagen, at baggrunden for opsigelsen var, at kunderne ikke efterspurgte konstruktører. Kunderne efterspurgte i stedet erfarne projektledere.

Virksomheden havde således ikke arbejde til medarbejderen, og derfor blev han opsagt, fordi han ikke havde de kompetencer som erfaren projektleder, som virksomhedens kunder efterspurgte.

Saglig opsigelse i virksomhedens forhold

Retten i Viborg fandt, at opsigelsen var rimeligt begrundet i virksomhedens forhold, og virksomheden blev derfor frifundet.  

Retten fandt det bevist, at virksomheden fra sine kunder oplevede en faldende efterspørgsel på konstruktører, men en stigning i erfarne projektledere. Retten fandt det i den forbindelse ikke bevist, at medarbejderen havde den fornødne erfaring som projektleder til, at han kunne varetage de opgaver, som kunderne efterspurgte. 

Under retssagen kom det frem, at virksomheden kort tid efter opsigelsen (12 dage) havde fået en forespørgsel fra en kunde på en opgave, som den opsagte medarbejder utvivlsomt kunne varetage. Det forhold ændrede ikke på rettens vurdering af opsigelsens saglighed, idet det er forholdene på opsigelsestidspunktet, der er afgørende for vurderingen af en opsigelses saglighed.

Virksomheden blev derfor frifundet.

Dansk Industri førte sagen for virksomheden.

Nyheden er baseret på retten i Viborgs dom af den 10. juni 2024 i sag nr. Sag BS-25715/2023-VIB.

DI's råd

Afgørelsen er i tråd med tidligere retspraksis på området, der slår fast, at en opsigelse i virksomhedens forhold er sagligt begrundet, uanset hvor dygtig medarbejderen måtte have været til sit arbejde.

Derudover læner dommen sig op af det velkendte ansættelsesretlige princip, som også er slået fast af Højesteret flere gange, om at det er forholdene på opsigelsestidspunktet, der er afgørende for vurderingen af rimeligheden af en opsigelse. 

Læs mere om Opsigelse - rådgivning, beregnere og skabelon - Dansk Industri - DI

Skabeloner

Skabelon til opsigelse

Hent

DI's Opsigelsesberegner

Start

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.