23.03.22 DIB Nyheder

DI: Danskernes lyst til at bruge penge styrtdykker

Første måling efter Ruslands invasion af Ukraine viser laveste forbrugertillid siden 2008.

Den russiske invasion af Ukraine og stigende økonomisk usikkerhed får danskernes lyst til at bruge penge på forbrug til at styrtdykke. Det viser den første måling af forbrugernes tillid fra Danmarks Statistik efter invasionen.

- Der er ingen tvivl om, at uvisheden blandt forbrugerne er enorm i de her dage. Forbrugerne er forberedte på, at krigen vil få konsekvenser for både privatøkonomien og dansk økonomi, men det er usikkert, hvor store konsekvenserne bliver. Forbrugernes humør er derfor gledet ud over en klippekant, siger Morten Granzau, underdirektør i Dansk Industri.

Målingen er udført i de to første uger af marts blandt 1.500 danskere. I marts-målingen går forbrugertillidsindikatoren til et nettotal på minus 14,4 fra minus 3,2 i februar. Forbrugertilliden daler dermed til det laveste niveau siden 2008.

- Udbruddet af krigen har givet energipriserne endnu et nøk opad, og modsat under de første måneder af coronakrisen er forbrugerne nu også ramt på tilliden til egen privatøkonomi. Den nuværende usikkerhed om de økonomiske konsekvenser af krigen kan få forbrugerne til at holde igen med at bruge penge på kort sigt, siger Morten Granzau.

- Forbrugerne oplever helt konkret, at de skal skrue op for benzin- eller madbudgettet, og prisstigningerne har nået et omfang, hvor det kan mærkes, at pengene rækker kortere. Når det er sagt, forsvinder hele deres købekraft ikke bare fra den ene dag til den anden. Det er DI’s vurdering, at inflationen vil være høj et stykke tid fremover, men mest sandsynligt falde til et lavere leje senere på året, siger Morten Granzau.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold