19.08.21 DI Pressemeddelelse

DI: 44 forslag kan sikre fremtiden for Danmarks landkommuner

Den negative udvikling i Danmarks landdistrikter skal vendes – og erhvervsudvikling er svaret på hvordan. Derfor lancerer Dansk Industri nu hele 44 forslag til, hvordan Danmarks landkommuner får mere gang i de lokale virksomheder med vækst i jobs, tilflytning, skatteindtægter og øget aktivitet og velfærd til følge.

-          Den største hjælp, som politikerne kan give landkommunerne, er optimale forhold for de lokale virksomheder. God erhvervspolitik er god landdistrikts-politik. Bedre forhold for virksomhederne i landkommunerne har langt større positiv effekt for området end flere videregående studiepladser og udflytning af offentlige arbejdspladser. Derfor er DI’s udspil så vigtigt for Danmarks landdistrikter, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

98 procent af fremgangen i beskæftigelse i de senere år kommer fra private virksomheder. Og i landkommunerne er eneste årsag til de seneste års øgede beskæftigelse en fremgang i ansatte i de lokale virksomheder. Antallet af offentligt ansatte er gået ned.

-          DI’s 44 forslag er helt nødvendige. Og de kommer i rette tid. Udviklingen i landdistrikternes befolkning og arbejdsudbud er stadig for nedadgående, men med disse forslag vil vækstbetingelserne forbedres for landkommune-virksomhederne. På den måde kan Danmarks landdistrikter få gavn af det øjeblikkelige opsving på linje med resten af landet, siger Lars Sandahl Sørensen.

Ifølge DI’s analyser vil Danmarks 36 landkommuner, som huser cirka 25 procent af befolkningen, opleve en nedgang i antal borgere i de kommende år, mens bykommuner vil opleve fremgang. Og allerede nu har virksomhederne i landkommunerne sværere end resten af landet ved at finde arbejdskraft.

-          DI vil give de lokale virksomheder bedre vækstbetingelser især gennem bedre adgang til arbejdskraft - også udenlandsk - flere ind på erhvervsskolerne i lokalområdet og bedre infrastruktur både fysisk og digitalt. Det er de helt centrale faktorer for at skabe lokal vækst. Og så vil vi arbejde for et tættere samarbejde i landkommunerne mellem jobcentre, uddannelser og erhvervsliv, siger Lars Sandahl Sørensen.

DI’s 44 forslag er delt op i seks kategorier under overskrifterne: ”Mere attraktivt at bo og arbejde i landområder”, ”Optimale vilkår for virksomheder – også på landet”, ”Mere uddannelse tættere på hjemmet”, ”Nye muligheder med digitalisering”, ”Grøn omstilling” og Bedre trafikforhold i hele Danmark”. Ingen forslag indebærer tvang eller kunstigt åndedræt til landkommunerne. Alle forslag giver nye, bedre og positive muligheder for vækst til virksomhederne i landområderne. Det er gulerod, ikke pisk.

-          Udgangspunktet for at gøre noget for landkommunernes virksomheder er godt. For virksomhederne er både glade og stolte over at ligge i et lokalt landområde. De har valgt beliggenheden positivt til, og er som udgangspunkt ikke på vej til at flytte. Hvad vi mangler er politisk handlekraft fra ministrene til at hjælpe dem og lokalområdet – nu ligger forslagene der, siger Lars Sandahl Sørensen, der håber at både regeringen, folketingets politikere og kommunerne vil prioritere bedre forhold for landdistrikterne virksomheder i den kommende tid. For hele Danmarks skyld.

Link til kort udgave af DI’s udspil ”Hele Danmark skal blomstre”: di.dk/hele-danmark-skal-blomstre

Lars Bøgeskov

Lars Bøgeskov

Presserådgiver

  • Direkte +45 3377 4782
  • Mobil +45 2236 3138
  • E-mail larb@di.dk

Relateret indhold